Nadja drinkt de ice tea black met ijsblokjes van vers fruitsap, versierd met enkele aardbeien

Iedereen kent wel de ice tea uit de supermarkt. Lekker, maar helaas zit er in veel gevallen een pak extra suiker, smaakmakers en bewaarmiddelen in, en vooral weinig thee. Dat kan beter! Veel theemelanges en vruchteninfusies zijn perfect geschikt om ice tea van te maken op een gezonde manier. Dat wil zeggen, zonder extra toevoeging van suiker of smaakstoffen. De basis is exact hetzelfde als warme thee, dus je moet er ook niets extra voor in huis halen. Maar hoe maak je zelf nu die ice tea? Er zijn eigenlijk 3 methodes die je kan gebruiken:

  • hot brew.
  • cold brew.
  • shock brew.

Maar wat houdt dit in en wanneer gebruik je welke methode? Ik vertel je hieronder meer over elke methode en geef je nog wat extra tips.

 

Nadja.

Bereidingsmethodes

Cold brew

Bij een cold brew laat je de theeblaadjes trekken in koud water. Je gebruikt hiervoor 8g blaadjes per liter water en laat deze gedurende lange tijd infuseren. Voor witte en groene thee is dit 6 tot 8 uur, voor zwarte thee en oolong gaat dit ergens tussen de 8 en 12 uur zijn.

Let wel: zwarte origine thee durft wel bitter worden via deze methode.

Je hebt speciale 'infuser' flessen die perfect zijn om een cold brew te maken. Je kan de thee vrij laten rondzweven en een filter in de fles zorgt ervoor dat je enkel thee in je glas krijgt. Je kan natuurlijk ook een standaard theepot gebruiken of de thee overgieten langs een T-SAC filter.

Hot brew

Een hot brew is eigenlijk gewoon de thee zetten alsof je hem warm gaat drinken. Je gebruikt hiervoor 12 tot 20g blaadjes per liter en laat de thee net zo lang trekken als de warme versie (de adviestijd vind je steeds op de verpakking). Nadien laat je de thee afkoelen in de koelkast.

Deze methode is vooral geschikt voor rooibos, infusies en mélanges. Andere soorten kunnen bitter worden. Laat de thee eerst even afkoelen buiten de koelkast om geen onnodige energie te verbruiken of de overige waren in je koelkast op te warmen.

Shock brew

De shock brew methode gebruik je vooral als je direct wil kunnen genieten van je thee, of iets meer show effect wil toevoegen op een feestje. Je gebruikt hiervoor dezelfde hoeveelheid blaadjes voor 1l water, maar bereidt ze in 500ml. Daarna giet je de geconcentreerde warme thee uit over 500g ijsblokjes. Door de shock met het ijs heb je snel frisse thee om te drinken.

Als alternatief kun je de blaadjes laten trekken in 250ml water, ze op 250g ijs uitgieten en dan 500ml ijskoud water toevoegen. Zo heb je minder ijs nodig voor de bereiding. Het ijskoude water kun je naar smaak ook vervangen door bruiswater, fruitsap, ...

Hou er wel rekening mee dat deze thee niet zo goed bewaart als een hot of cold brew.

Nog een paar tips

Je kan net als voor het bereiden van gewone thee je blaadjes hergebruiken. Voor 2l gebruik je dan een 20g blaadjes en laat ze de eerste keer trekken op 1l water. Daarna laat je ze een tweede keer trekken, maar dan iets langer. Vervolgens meng je beide bereidingen om een homogene smaak en kleur te bekomen. 

Ga verder dan enkel het bereiden van de ice tea. Laat je creativiteit de vrije loop en werk je basisbereiding af met extra fruit, een blaadje munt, op smaak gebrachte ijsblokjes. Een mooi gepresenteerd glas doet je enkel meer genieten van de smaak en het moment!

De belangrijkste tip is eigenlijk: maak vooral wat je zelf lekker vindt. Iedereen heeft een andere smaak en wat de ene perfect vindt, is te zoet of bitter voor de andere. Experimenteer en ontdek nieuwe smaken.

 

Bekijk hier onze ice tea